Text Size

О нама

ЦИЉ НВО ЦЕНТАР ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

Невладина организација Центар за мир и толеранцију основана је 2002. године са циљем пружања одговора на захтеве који су утицали на безбедност мањинских заједница на Косову, као и на јачање заједнице косовских Срба и промовисање активног учешћа у друштвеном и политичком животу.

Да би остварила свој циљ, организација ће спровести широк спектар активности и програма, као што су:

Развој капацитета свих мањинских актера

Истраживачке активности и развој јавних политика заснованих на доказима

Умрежавање са кључним националним и међународним актерима ради постизања побољшања друштвених и политичких права мањина

Промоција демократског друштва

Заштита мањинских права

Заступање и сарадња

Подршка и саветовање НВО сектору и групама заједница у општини

Мисија и визија Центра за мир и Толеранцију

МИСИЈА

Центар за мир и толеранцију (ЦПТ) је непрофитна, невладина организација, основана са циљем подршке јачању капацитета локалних институција у општинама где већину становништва чине косовски Срби и заговарања транспарентне и економски оправдане локалне управе. ЦПТ се снажно залаже за стварање здравог и ефикасног представљања косовских Срба на свим нивоима власти и активног учешћа косовских Срба у политичком и друштвеном животу на Косову.

 

ВИЗИЈА

Невећинске заједнице без обзира на религију, политичку и етничку припадност, старост, способност и сексуалну оријентацију живе у окружењу заснованом на демократским вредностима.

 

ЦИЉЕВИ

Радити на повећању учешћа грађана и цивилног друштва у доношењу одлука, као предуслов за развoј демократског друштва и регионалну стабилност.

Стална анализа јавних политика у погледу невећинских заједница на Косову у области демократског управљања, регионалних и међународних питања, као и безбедности.

Утицати на процесе израде јавних политика у погледу невећинских заједница на Косову.

Помоћи у изградњи одговорних јавних институција.

Пружити цивилном друштву и мањинским заједницама научене лекције о мировном процесу, изградњи мира, институционалној изградњи, развоју и постконфликтној транзицији.

 

НАЧИНИ ОСТВАРИВАЊА ЦИЉА

ЦПТ ће спровести обиман рад на пројектима који промовишу традицију косовских Срба и других невећинских заједница где оснажени грађани, невећинске заједнице и локалне организације цивилног друштва остварују промене у друштву у складу с демократским вредностима (као што су владавина демократских принципа; пуна непристрасност, сарадња са јавним институцијама и сарадња са институцијама сличне природе, било да су локалне, регионалне или међународне). Наши пројекти ће бити развијени како би се постигло повећање учешћа грађана и цивилног друштва у доношењу одлука, као предуслов за развој демократског друштва и регионалну стабилност, где ће се омогућити потпуна транспарентност у свим нашим залагањима, а посебна пажња ће бити посвећена питањима родне равноправности и правима и интересима угрожених група који су срж процеса дизајнирања интервенција.

 

Центар за мир и толеранцију

Центар за мир и толеранцију (ЦПТ) постоји од  2002. године и регистрован је у складу са Уредбом УНМИК-а 2001/13.

Од 2001, Центар за мир и толеранцију ради и као Центар заједница за старије особе у Приштини.  ЦПТ је активан на пројектима који промовишу традицију косовских Срба, кроз организовање  ликовних и графичких колонија, изложби  младих косовских  Срба уметника, као и кроз организовање бројних културних манифестација.

ЦПТ има за циљ подршку јачања капацитета локалних институција у општинама у којима већину чине косовски Срби.

ЦПТ  заговара транспарентан рад локалних управа, као и поштовање родних права и снажно заступа потребу за стварањем гласне и учинковите заступљености косовских Срба на свим нивоима управљања, као и  активно учествовање косовских Срба у политичком и друштвеном животу на Косову.
ЦПТ је успешно сарађивао с разним косовским и међународним институцијама за решавање питања сигурности потребне српској заједници на Косову.

Као логичан след, од октобра 2008. године ЦПТ је покренуо низ Округлих столова на којима се расправљало о питањима сигурности, слободе кретања, медија и једнаких могућности за све људе на Косову.
Кроз досадашњи рад ЦПТ је успео је идентификовати проблеме и бриге обичних грађана српске заједнице на Косову, као и друштва у целини.

Дугорочни циљеви ЦПТ-а су јачање капацитета косовских Срба и њихових представника кроз:

•  Дугорочна и једнократна истраживања, образовање, обуку и издавачке пројекте;

•  Организовање академских конгреса, семинара, округлих столова, радионица и сличних догађаја

•  Успостављање везе и сарадње са одговарајућим страним и међународним организацијама и институцијама које се баве истим питањима. Међу њима су: Међународна мрежа Европе и Балкана, Болоња, Италија;Project on Ethnic Relations, Princeton, SAD; Ethnic Studies Network; Међународни центар за мањинске студије и међукултурне односе, Софија, Бугарска; Радне групе за мањине, Commission on Human Rights, Суб-комисија за спречавање дискриминације и заштиту мањина... итд;

•  Израду и одржавање базе података и информација које су у вези са међуетничким односима, сукобима и заштитом мањина,

•  Појачан интезитет рада видео продукције која ће својим радом допринети апелу о социјалним питањима, као и међуетничкој продукцијској сарадњи.

ЦПТ је задужен и за технички део рада Косовско стратешко акционе мреже, која окупља преко 80 невећинских  организација цивилног друштва и појединаца на Косову.

Организациона и управљачка структура ЦПТ-а


Бојан Теофиловић
Функција: Заменик директора ЦПТ-а
Телефон: 038 65 572, +386 49 342 345
Мејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


Mарко Трајковић
Функција: Регионални координатор 
Телефон:  +386 49 589 788, +381 38 65 572
Мејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


Mиња Мијатовић
Функција: Kоординатор на пројекту
Телефон:  +386 49 959340, +381 38 65 572
Мејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


Стефан Филиповић
Функција: Kоординатор на пројекту
Телефон:  +386 49 882807, +381 38 65 572
Мејл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com
Orlando Cepeda Jersey