Представљање извештаја "Перцепција Специјалног суда за Косово од стране јавног мњења"

Невладина организација Центар за мир и толеранцију из Грачанице заједно са невладином организацијом Интегра из Приштине и невладином организацијом ПАКС из Утрехта, Холандија, организовала је 09. октобра 2017. године у хотелу „Swiss Diamond“ у Приштини, представљање новог извештаја "Перцепција Специјалног суда за Косово од стране јавног мњења: ризици и могућности", који је израђен у сарадњи ове три организације.

 

Извештај је производ анкете спроведене на националном нивоу и фокус група у којима су учесници били Албанци, Срби и чланови других мањинских заједница на Косову, и спроведена је са циљем бољег разумевања ставова јавног мњења о Суду. Извештај представља преглед тренутне перцепције јавности о Специјалном суду за Косово, анализира ризике и могућности и предлаже низ препорука о политикама које имају за циљ максимизирање позитивног друштвеног утицаја Суда и минимизирање могућих штетних ефеката његовог рада. Кључне налазе из извештаја је, лично представио Ненад Максимовић, директор Центра за мир и толеранцију.


Осим представљања извештаја организован је и јавни дијалог о Специјалном суду за Косово, са циљем да се одговори на кључне налазе извештаја, на којем су панелисти били председник Хашим Тачи и Нора Ахметај, стручна саветница из области транзиционе правде, ЦИДП (CRDP). Представљању извештаја је присуствовала и портпарол специјалне Коморе г-ђа Авис Бенеш. Панелисти нису само дали одговоре на извештај, већ ће се укључили у  јавни дијалог о обиму, сврси, легитимности и утицају Специјалног суда за Косово, размењујући увиде и експертизу о импликацијама његовог рада на демократску, мултиетничку и европску будућност.

Панел дискусију су фацилитирали новинари Адриатик Келменди и Милица Стојановић.

Eлектронску верзију извештаја можете пронаћи и преузети овде.

 

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com