Одржана Конференција ''Јачање капацитета организација цивилног друшта и представника заједница за праћење спровођења стандарда људских и мањинских права права''

Јуче је у Грачаници у хотелу ''Ulpiana'' (04.04.2019) одржана велика конференција у организацији Центра за мир и толеранцију из Грачанице. Тема конференције је била ''Јачање капацитета организација цивилног друштва и представника заједница за праћење спровођења стандарда људских и мањинских права.

 

Конференција се састојала из два панела на којима су биле разматране теме из области права заједница и односа између заједница на Косову. Теме првог панела којим је конференција отворена биле су: Дијалог међу заједницама и суочавање са прошлoшћу; Безбедност и правосуђе; Употреба језика и језичка права. Учесници првог панела који су говорили о свим изазовима и отвореним питањима са којима се суочавају заједнице на Косову били су: Кораб Краснићи испед Форума ''ЗДФ'', Иван Милојевић директор Канцеларије за питање заједница, Газменд Салијевић НВО активиста и Славиша Младеновић Повереник за језике.


На другом панелу конференције учествовали су: Марија Радуловић, заменица Омбудсмана Косова, Аљбинот Маљоку, политички аналитичар, Маригона Шабиу, извршни директор Иницијативе младих за људска права у Приштини, Исак Скендери, извршни директор НВО Глас Рома, Ашкалија и Египћана и Ненад Рашић, бивши министар за рад и социјалну политику у Влади Косова. Теме другог панела су биле: Социо-економска права и учешће грађана; Институције за људска права; Повратак и реинтеграција; Култура и медији.

Центар за мир и толеранцију организовао је ову конференцију као део пројекта ''Јачање локалних представника заједница, организација цивилног друштва и медија са фокусом на мањине да ефикасније промовишу међуопштинску сарадњу у решавању практичних проблема заједнице као и спровођење смерница у вези инцидената који погађају невећинске заједнице'', подржаног од стране Мисије Уједињених Нација на Косову-УНМИК.

 

 

 

 

 

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com