Text Size

Конкурс за израду бронзаног споменика Краљу Милутину Немањићу у Грачаници

НАРУЧИЛАЦ

Центар за мир и толеранцију, средствима OпштинеГрачаница

Грачаница бб, 10500, Косово

www.ngocpt.org

У складу са Законом о јавној набавци, Бр 04-Л-042, и Одлуке скупштине општине Грачаница,

уз одобрење Председника општине Грачаница

Центар за мир и толеранцију Грачаница расписује

ОПШТИ АНОНИМНИ ЈЕДНОСТЕПЕНИ КОНКУРС

За израду бронзаног споменика посвећеног Kраљу Милутину Немањићу у Грачаници

Више информација у вези конкурса можете пронаћи овде.

 

 

 

YOUTH CAPACITY AND ACTION FOR CHANGE NEWSLETTER No. 2

English:

 

Srpski:

 

 

 

 

Shqip:

 

Türkçe:

 

 

YOUTH CAPACITY AND ACTION FOR CHANGE NEWSLETTER

To see complete newsletter click HERE.

Опширније...

YOUTH CAPACITY AND ACTION FOR CHANGE NEWSLETTER

Изложба фотографија споменика западног Балкана

Изложба фотографија споменика западног Балкана, на којој су представљени радови фотографа Марка Шнајдера, отворена је у Алтернативном културном центру у Грачаници.

“Монументи –променљиво лице сећања” назив је који носи изложба фотографија соијалистичких споменика насталих у периоду након Другог светског рата.

Аутор изложбе немачки  фотограф  Марко Шнајдер, или како је себе назвао Марко Кројач, постао је заљубљеник у споменике западног Балкана онда када је први пут, почетком деведесетих година, посетио Југославију

“Први социјалистички споменик који сам имао прилике да видим био је предиван. И то је био повод за мој рад и путовања по западном Балкану. Уствари, наишао сам на некакву мапу споменика  социјалистичке Југославије и почео сам да  је пратим. То су била врло лепа и интересантна места и полако сам почео да схватам да у свему томе има и моје немачке историје, на споменицима је било пуно немаца, партизана. Зато сам почео висе да истражујем места у којима су споменици направљени”.

Шнајдерове фотографије су већ излагане у Београду, Дервенти, Скопљу, Тетову и Приштини. Џејн Виола Фебер из ЗФД форума, који је и организатор изложби наглашава да су места, на којима ће након Грачанице бити представљене фотографије, Сарајево и Берлин.

“Овде су представљене само неке од 500 фотографија. Наш задатак није да покажемо саме споменике већ да прикажемо какво је друштво у којима су они настали и како се данашње друштво сећа прошлости. Ево, на основу ових фотографија можемо закључити да је већина споменика посвећена мушкарцима и да је мали број оних који су посвећени женама. Има толико споменика бораца, али не и жртава. Дакле, наш задатак је био да покажемо како се наше друштво суочава са прошлошћу”, истиче Џејн Виола Фебер.

Отварању изложбе, која је организована уз подршку амбасада Немачке и Швајцарске у Приштини, присуствовало је више десетина посетилаца из Грачанице и Приштине.

Изложба “Монументи –променљиво лице сећања” биће отворена у АКЦ-у  до 21. новембра, а галеријски простор биће доступан посетиоцима сваког дана од 15 до 17 часова. У овом центру у Грачаници 20. новембра биће организована и дебата “Суочавање са прошлошћу” на којој ће се, између осталог, дискутовати и о кутурно-историјским споменицима.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com
Orlando Cepeda Jersey