Протест у Грачаници: Спречити кршења људских правa

Позвали смо вас данас  овде да бисмо на достојанствен и демократски начин изразили протест поводом немилих догађаја који су се десили пре, током и након прославе Видовдана 28.јуна 2012.године.

Сведоци смо да је тога дана косовска полиција на Мердару пуцала бојевом муницијом на групу од 70 Срба. Том приликом  повређено је 20 људи, од којих троје теже.

Школски аутобуси којима су се са Газиместана пут централног Косова враћали ученици основних и средњих школа, нападнути су током проласка кроз Приштину.

Аутобуси су засути бетонским коцкама, а бачена су и четири Молотовљева коктела. Повређено је 16 деце. Зар да на нашу децу у 2012.години и даље бацају каменице и Молотовљеве коктеле?

Иако се декларативно позивају на владавину права, косовске законе и Устав, представници косовских институција их  и сами крше. Чак и косовски  закон о заштити права заједница и њихових припадника, дозвољава употребу националних симбола и обележја током обележавања националних и верских празника.

Припадници косовске полиције иако су задужени да те исте законе поштују и спроводе, су током прославе Видовдана на Газиместану  одузимали свако обележје са српским националним симболима, скидали су мајице са било каквим ћириличним натписима, одузимали су  и  газили српске заставе и верска обележја, физички и вербално су малтретирали посетиоце прославе.

Постоји довољно доказа да се овакав вид деловања против Срба на Косову окарактерише као смишљен, планиран и организован, а према дефиницијама међународног права, све ово је класичан пример институционалне репресије над једним  народом.

Захтевамо одговорност и оних који су наредили овакву претерану употребу силе, као и оних који су спроводили ту одлуку у дело.

Од косовске полиције очекујемо кажњавање одговорних.

Косовска стратешко акциона мрежа ће поднети кривичне тужбе против одговорних лица. 

Од ЕУЛЕКС-а, ОЕБС-а и институција Европске уније на Косову очекујемо да пажљиво прате процес утврђивања одговорности за институционалну репресију,који је започет од стране КСАМ-а,  као и да предузму даље кораку у спречавању кршења људских права Срба који овде живе.

Од међународних представника на Косову очекујемо јасну осуду деловања косовских институција.

Постављамо питање Србима који раде  у косовским институцијама какав је њихов став о претераној употреби силе над српским народом и због чега ћуте над насиљем.
Позивамо их да се јавно одреде према репресији институција у чијем раду учествују.

Подсећамо да полиција и припадници специјалних снага РОСУ нису газили само заставе и бацали српска националона обележја, нису само газили мајице са ћириличним натписима , они су згазили наше људско достојанство и јавно су понизили наш народ, наша национална осећања и људска права.

Због свега овога, захтевамо оставку министра унутрашњих послова, г-дина Бајрама Реџепија.

Позивамо Вас  на крају овог протеста, да сви приђете и узмете наочаре са ружичастим  стаклима,  да бисте макар  на тренутак видели  стварност  на Косову, онако како је виде представници међународне  заједнице који читавих тринаест  година шаљу извештаје о ружичастој стварности и стању људских права на Косову.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Радионица стрипа и илустрације - Comic book and illustration workshop

Центар за мир и толеранцију и Алтернативни културни центар вас са задовољством позивају на прву радионицу стрипа и илустрације у Грачаници, која је организована у оквиру културно-забавног лета.
Позивамо све заинтересоване да дођу и придруже нам се у стварању!

Радионица се одржава  од 12-ог до 18-ог јуна у просторијама АКЦ-а у Грачаници.

По завршетку радионице очекује нас и прва изложба стрипова и илустрација 18-ог јуна у 20:30, у Алтернативном културном центру у Грачаници.

Придружите нам се да заједно уживамо у стриповима и илустрацијама младих уметника, уз француску музику и вино!

Чекамо вас!


Center for Peace and Tolerance and Alternative Culture Center are pleased to invite you to the very first comic books and illustration workshop in Gracanica. Workshop is taking place in the Alternative Culture  enter from 12th till 18th of June.
We would like to invite all of you to participate and create!

On Monday 18th of June at 8:30 pm, all the works that have been created during the workshop.

Feel free to join us for a night of French music, wines and cheese on the very first comic book illustration in Gracanica!!!

We are waiting for you!!!

Уметност помера границе слободе

У порти цркве Светог Николе у Приштини синоћ је, први пут након паузе од дванаест година, приређена колективна излозба радова младих српских сликара, графичара и вајара са Косова и Метохије.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Млади уметници су радове за ову излозбу стварали последњих девет месеци у Алтернативном културном центру у Грачаници. Кажу да је идеја за организацију изложбе у дворишту приштинске цркве настала спонтано.

“Најбоље ствари настају спонтано и управо тај ентузијазам је пресудан. Да се најбоље ствари десе онако како се десе”, казала је за КИМ радио вајарка Милена Вукајловић.

“Најјачи утисак овде је идеја, кренули смо са идејом. Након њене реализације заиста осећам задовољство. Посебно зато јер знам шта се дешавало са овом црквом. Био сам ове задњи пут пре 14-15 година”, истиче дизајнер Александар Ракочевић.

Извршни директор Центра за мир и толеранцију и један од организатора Ненад Максимовић казе да је овом изложбом побеђено, не само тешко време, већ и деценијски нерад.

"Овом изложбом победили смо нашу лењост и инертност. Можда смо ово морали да организујемо у Приштини много раније. Увек се сетим приче о издавачу из Израела који је у време највећих сукоба те земље са суседима, бесомучно објављивао књиге и на питање зашто то чини у тим тренуцима одговарао својим питањем - шта мислите да би наши непријатељи више волели, да стварамо или да не стварамо, да радимо или да не радимо. Овде није у питању конкретан непријатељ, понекад смо то сами себи", наглашава Максимовић.

Посетиоци су једнако задовољни изложеним радовима и величином скупа. Седамдесетак окупљених показује да уметност лако побеђује и личне и туђе демоне.

“Млади људи пуни ентузијазма окупили су сликаре и заправо показали и доказали да уметност траје упркос политици и свим неприликама овога доба”, каже књижевница из Приштине Радмила Тодић-Вуличевић.

Пристински свештеник Дарко Маринковић истиче да му треба друштво и да је црква посебно лепа када је пуна. Повод је, каже, овом приликом изузетан.

“Никада нећемо одустати од тога да оваквим или сличним поводом нама привлачимо што више људи. И нама и цркви. Нама је друштво потребно. Ми ретко кад имамо оволико пуно људи, осим кад је слава, Васкрс, Божић”.

Студенти Академије уметности из Приштине са привременим седиштем у Звечану после више од деценије наставили су традицију велике изложбе младих уметника која је некада традиционално организована у јуну у Галерији спортског центра у Приштини, тада познатог под именом "Боро и Рамиз".

(КиМ радио)

Први концерт за Србе у Приштини од 2004. године

У Приштини су у делимично обновљеном православном храму Свети Никола концерт одржала браћа Теофиловић, што је први догађај из културе за Србе у том граду од 2004. године.

Концерт у Приштини организовао је Центар за мир и толеранцију (ЦПТ) уз подршку УСАИД-а.

Браћа Ратко и Радиша Теофиловић извели су једночасовни програм, а око педесетак млађих интерно расељених Срба који од 1999. живе у селима око Приштине са видним узбуђењем је пратило изведбе традиционалних песама.

Парох приштински Стево је рекао да је наступ браће Теофиловић само корак у покушају да се интерно расељеним Србима, као и онима који су остали и живе у Приштини укаже на то каква је Приштина била некада пре сукоба.

Приштински парох је истакао да су синоћним догађајем желели да скрену пажњу да су "српски корени дубоко укорењени у ове просторе".

Митрић је додао да је парохија у Приштини на концерт браће Теофиловић позвала дипломатска представништва на Косову. Присутни су били и представници словачке канцеларије за везу на Косову и америчке амбасаде у Приштини, као и представници више међународних организација на Косову.

Митрић је најавио и да ће у порти цркве светог Николе у Приштини ускоро бити отворена и излозба радова младих уметника.

Вече словачке културе

У просторијама Алтернативног културног центра у Грачаници одржано је словачко вече. Основна идеја била је упознавање са словачком културоm

Словачкој вечери присуствовао је шеф Словачке канцеларије у Приштини Хенрик Маркуш који је, обраћајући се присутнима, истакао да је у Грачаницу дошао да проведе време са пријатељима.

“Наш допринос овој вечери је мало словачке ракије и вина. Мени је драго да смо се срели са пријатељима и надам се да ће многи сазнати доста о Словачкој. Донели смо проспекте и други штампани материјал, како би људи пожелели да посете Словачку, јер ми много волимо вашу земљу и јако смо задовољни кад дођемо код вас”, казао је Маркуш.

Присутни су конзумирали јела и пића са подручја Словачке, а посебу пажњу привукли су сиреви из ове земље.

Центар за мир и толеранцију је такође учествовао у организацији овог догађаја. Секретар организације Бојан Теофиловић у изјави за КИМ радио каже да је ово добра прилика да људи сазнају оно што нису знали о словачкој култури.

“Основни циљ овакве вечери у АКЦ-у јесте да упознамо младе људе са културним и историјским наслеђем Републике Словачке, али и са неким местима која су позната у овој земљи. Дакле, да представимо Словачку у бољем светлу и на другачији начин”, казао је Теофиловић.

Гордана Ђорић се нада да се овакве иницијативе неће завршити на овој вечери.

“Одушевљена сам, јер ми немамо прилику да осетимо дух Словачке. Једино што можемо да сазнамо о овој земљи је преко интернета, тако да је ово фантастична прилика и надам се да неће бити само вечерас”, казала је она.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com