ЗАГРИЗИ АКО СМЕШ!!! - BITE IF YOU DARE!!!

Алтернативни културни центар, НВО "Центар за мир и толеранцију" и НВО "ХЕРЦ" вас са задовољством позивају да присуствујете Плазма забави - Провод опасан по здравље!!!

ОДУПРИ СЕ ЛУДИЛУ, КАМЕНОМ И МРАЧНОМ ДОБУ!!

Провод опасан  по здравље. ПРОБАЈ АКО СМЕШ!! Опасно добар укус, иритирајући  звук крцкања, недопустива комбинација мистериозних састојака.
Проверено опасна  Плазма и АКЦ зову вас у провод!

ЗАГРИЗИ АКО СМЕШ!

Четвртак, 02.02.12 у просторијама АКЦ-а у Грачаници у 20:00 часова.

Улаз слободан!


Alternative Culture Center-ACC, NGO “Center for Peace and Tolerance, NGO "HERC" are pleased to invite to Plazma party - The life threatening party!!!

RESIST THE MADNESS, STONE AND DARK AGE!!!

The life threatening party. TASTE IF YOU DARE!!! Dangerously good taste,irritating sound of crunching,unacceptable combination of mysterious ingredients.
Dangerously proven  PLAZMA and  AKC are inviting you to the party!!!
BITE IF YOU DARE!!!

Thursday, 02.02.2012 starting at  20:00 h in the premises of ACC in Gracanica.

Free entrance!

На Косову преостале само две јеврејске породице

Организовано од стране Центра за мир и толеранцију, у просторијама АКЦ-а у Грачаници,  одржано је предавање о историјском присуству Јевреја на Косову и Метохији.
Предавање о Јеврејима одржао је историчар Милош Дамјановић, који је пред више десетина посетиоца говорио о њиховом доласку и животу на Косову и Метохији.

Према речима Милоша Дамјановића, прве јеврејске породице на Косово су се доселиле у XV веку у Ново  Брдо, након чега  почињу да се  масовно насељавају. Најмеродавнији подаци  о јеврејској заједници на КиМ-у  датирају  из XIX века, када су се доселили у Приштину, К. Митровицу, Призрен и друга места.

„Читаво време на Косову били су неравноправни и дискриминисани почевши од времена Источног римског царства до данашњих дана. Последњи пут су протерани са Косова и Метохије 1999. године, зато што су били интегрисани у српско друштво и нису подржавали ОВК на Косову, а неки од њих су били и у мешовитим браковима што Албанцима није одговарало па су их протерали“, казао је Дамјановић.

Дамјановић је истакао да су Јевреји на КиМ имали сва права и слободе једино у периоду Краљевине Југославије и Комунистичке Југославије.

Данас су на Косову преостале још две јеврејске породице, породица Демири у Призрену и у Липљану породица Прлинчевић.

На КиМ су постојале две синагоге. Обе су уништене за време II светског рата.

Вече отвореног атељеа: Остави траг / The Night of Open Art Studio: Leave a trace

Алтернативни културни центар "АКЦ" и НВО "Центар за мир и толеранцију" вас са задовољством позивају на "Вече отвореног атељеа: Остави траг":

Знани и незнани, антиталенти и таленти, академски и мултимедиални уметници, наивни и самопрокламовани уметници... Атеље Алтернативног Културног Центра Грачаница вам отвара своја врата, а уметници своја срца. Уз помоћ тима уметника Алтернативног културног центра, оставите траг вашег микрокосмоса путем јединственог отиска на графичкој преси, техником монотипије.

Слободни сте да понесете жестока пића за што инспиративнију атмосферу и стимулацију вашег генија!

Четвртак, 19.01.2012 почетак у 20:00 у просторијама АКЦ-а, Грачаница.

Alternative Culture Center-ACC and NGO “Center for Peace and Tolerance are pleased to invite to "The Night of Open Art Studio: Leave a trace"

To known and unknown, talents - antitalents, academic and multimedial artist, naive and self-proclaimed artists...Art studio of  Alternative Culture Center  Gracanica has open it’s doors for you... By support of ACC’s artists  team, discover and express creative world which is hiding inside you and through a graphical technique of mono-types leave trace of  your microcosmos.

Feel free to bring alcoholic drinks for inspirational atmosphere stimulation of your genius ,as more as it is possible.

Thursday, 19.01.2012 starting at 20:00 h in the premises of ACC in Gracanica.

Изложба икона у Грачаници

Студенти завршне године сликарства на Академији уметности у Косовској Митровици, представили су у Грачаници своја дела - иконе које су настале у протеклој години. На овај начин су се млади модерни уметници са Косова и Метохије, њих шесторо, осврнули и на духовну традицију свог народа.

Студенткиња четврте године сликарства на приштинском универзитету, Миљана Булатовић сматра да је изложба икона један од начина да се у људима оснажи оптимизам кроз подсећање на величину духовног и културног наслеђа српског народа. „По мени су иконостаси и фреске на зидовима наших манастира нешто најлепше што имамо. То је дивно наслеђе које би требало много више поштовати и ценити и наравно и даље приближавати обичном човеку, којег свакодневица одвлачи у потпуно другом правцу", каже Миљана Булатовић

И Ненад Максимовић из Центра за мир и толеранцију сматра да је ова изложба скроман допринос јачању културног идентитета и да је охрабрујуће то што се традицијом на овакав начин, све више баве и млади.

Академски сликар из Липљана Милош Митровић каже да на Косову и Метохији има доста младих који воле иконопис. ”Ово је почетак мог стварања када је у питању иконописање. Ту сам се на неки начин пронашао, јер иконе ме духовно смирују и усмеравају само ка добру”, сматра овај млади уметник.

На изложби су своје радове представили и Милош Столић, Слободанка Митровић, Слободан Ристић и Александар Ракочевић. Све иконе су биле подједнако лепе и вредне, али је највише пажње изазвао портрет покојног патријарха српског Павла.

Ову изложбу организовао је у просторијама Алтернативног културног центра у Грачаници, Центар за мир и толеранцију из Приштине.

(Међународни радио Србија)

Представљена изложба икона у Грачаници

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Mladi stvaraoci, njih šestoro, pokušali su da prestave ikone na platnu, ali i drvetu koje su, kako kažu, osnov duhovnosti i dobrote.

Student četvrte godine slikarstva na prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, Miljana Bulatović smatra da je izložba ikona pravi način da se u ljudima probudi zaboravljena slika kulturnog nasleđa srpskog naroda.

„Ja smatram da su ikonostasi i freske na zidovima naših manastira nešto najlepše što imamo. To je jedno divno kulturno nasleđe koje bi trebalo da mnogo više poštujemo i cenimo, a ovo je itekako dobar način da se ono približi ljudima koji nisu doljno upoznati s tim“,kazala je Bulatović.


Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju smatra da ova izložba osim jačanja kulturnog identiteta, za svoj cilj ima i da upozori mlade da ne zaborave svoje korene.

„Ovo je podsticaj mladim slikarima koji su urbani i koji rade modernu umetnost da sa neke strane utemelje svoj rad i podsete se svojih korena kojima bi trebalo da se ponose. Jer njihov napredak ne bi bio moguć ukoliko se ne uzmu u obzir sve tekovine naših predaka. Srpska pravoslavna baština na Kosovu je nešto što svi mi nosimo u sebi i što bi trebalo da čuvamo“, ističe Maksimović.

Akademski slikar iz Lipljana Miloš Mitrović kazao je za KIM radio da na Kosovu i Metohiji ima mnogo mladih koji vole ikonopis, I da on spada u tu grupu.

„Ovo je početak mog stvaranja što se tiče ikona tj. kopiranja. Inače, ikone u meni bude određenu duhovnost koja mene smiruje. One vode određenom toku života , ka dobru“, naglasio je on.

Na izložbi su svoje radove predstavili i Miloš Stolić, Slobodanka Mitrović, Slobodan Ristić i Aleksandar Rakočević, a posetioci su imali jedinstvenu priliku da uživaju uz ikone pravoslavnih svetaca, iako je čini se pažnju prisutnih možda najviše privukla slika Patrijarha Pavla.

Ovu izložbu organizovao je Centar za mir i toleranciju u prostorijama Alternativnog kulturnog centra u Gračanici, a već danas biće otvorena novu izložba slika osoba sa invaliditetom.
(КиМ Радио)

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com