Изложба цртежа и уља на платну Игора Марковића Ђуре

Самостална изложба цртежа младог уметника Игора Марковића Ђуре одржана је  у Алтернативном културном центру у Грачаници. То је прва Марковићева изложба у овом центру за младе.

Осим цртежа представљена су и пет уља на платну, а уметнику је као и многим великанима инспирација била жена.
„Транспаренти и пастуозни наноси Марковића приказују плохе тела задржавајући управо ону дозу еротичности произашлу из примарне телесности и архитипске путености, она која евоцира примитивно, у најпозитивнијем контексту истог“, коментар је Јелене Балевић, историчарке уметности на Марковићев рад.
Игор Марковић Ђура рођен је 1977. године у Приштини, а основне студије сликарства дипломирао је на Факултету уметности у Приштини-Звечан у класи професора Зорана Фуруновића.
Учествовао је на многим ликовним колонијама, међу којима су  биле и неке међународног и хуманитарног карактера.
Ђура припрема још једну самосталну изложбу која ће се крајем месеца одржати у Краљеву.
Изложбу у Грачаници организовао је Центар за мир и толеранцију и Алтернативни културни центар.

(Радио КиМ)

Француска и мексичка кухиња у Грачаници

У просторијама Алтернативног културног центра у Грачаници одржани су часови аматерског кувања и дегустације француске и мексичке хране. Поред хране посетиоци су имали прилике да пробају и француско вино.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Директор ЦПТ-а Ненад Максимовић у изјави за КИМ радио је рекао да су на идеју да организују овакво вече дошли из разговора са француском волонтерком Софи Морин која и сама изузетно кува.

“Идеја је била покушај да се млади упознају са француском и мексичком традиционалном кухињом, а присутни, који су били заинтересовани, могли су да науче вештине спремања ових јела”, рекао је Максимовић.
Догађају је присуствовало око 80-так посетиоца, који су се уз француску музику и дегустацију француског вина у опуштеној атмосфери, лепо провели и научили нове начине припремања јела.
Ово је још једна у низу активности у организацији ЦПТ-а који има за циљ да едукује младе људе кроз забаву.

(КиМ Радио)

Отварање изложбе Игорa Марковићa / The opening of the Exhibition-Igor Markovic

Aлтернативни културни центар-АКЦ и НВО "Центар за мир и толеранцију", вас са задовољством позивају на самосталну изложбу цртежа Игора Марковића Ђуре.
Отварање изложбе је у четвртак, 24.новембра у 19:00 сати у просторијама АКЦ у Грачаници.
Игор Марковић, рођен 1977.године у Приштини, основне студије сликарства завршио је на Факултету ликовних уметности Приштина- Звечан, у класи професора Зорана Фуруновића. Учествовао је на многим међународним и локалним ликовним колонијама.

Улаз слободан!

Alternative Culture Center-ACC and NGO "Center for Peace and Tolerance" are pleased to invite to the Art Exhibition of drawings by Igor Markovic -Dјuro.
The opening of the Exhibition is on Thursday, November 24th at 19:00 am inthepremises of ACC in Gracanica.
Igor Markovic, born in 1977 in Pristina completed his study of painting at the Faculty of Fine Arts-Zvecan Pristina, in the class of professor Zoran Furunovic. He participated in many local and international art colonies.

Free entrance!

Dodjite da kuvamo zajedno!!! – Come to cook together!!!

НВО “Центар за мир и толеранцију”, Aлтернативни културни центар и Студентски центар вас са задовољством позивају на часове кувања и дегустацију француске и мексичке хране.

„Дођите да кувамо заједно“, у уторак 22.новембра у 19:00 часова у просторијама АКЦ у Грачаници.

Након дегустације имаћете прилику да погледате француске филмове.

Улаз слободан.

 

 

NGO “Center for Peace and Tolerance,” Alternative Culture Center and Student Support Center are pleased to invite you to cooking classes and tasting of French and Mexican food.

“Come to cook together,” on Tuesday, 22nd of November at 19:00 am in the premises of the ACC in Gracanica.

After the food tasting you will have the opportunity to see French movies.

Free entrance!

Концерт класичне музике у Грачаници

У Алтернативном културном центру у Грачаници шведски виолиниста Семи Стахлхамер, концерт мајстор  шведске Краљевске опере из Стокхолма, синоћ је одржао концерт класичне музике. Извео је композиције шведске традиционалне музике и Јохана Себастијана Баха.

Концерту је присуствовало око 80-так људи, међу којима је био и амбасадор Шведске за Косово, Албанију и Македонију Ларс Вахлунд. Он се на почетку обратио присутнима,  пожелео добродошлицу и објаснио како је дошао на идеју да публици у Грачаници приреди овакав концерт.

"Негде сам прочитао интервју господина Бојана Стојановића, у ком се он пита колико људи јужно од Ибра свира виолину или клавир. Онда сам замолио свог пријатеља Семија као и госпођу Јохану, која тренутно ради као административни службеник у шведској амбасади, а пре тога је свирала професионално виолину, да дође овде и поделе ту вештину са вама у нади да ће овај концерт обогатити ваш културни  живот и да ће можда подстаћи младе људе у Грачаници да се баве сличним стварима", рекао је Вахлунд.

Виолиниста Семи Стахлхамер је у изјави за КИМ радио рекао да је први пут на Косову и да му је веома драго што је упознао публику са Косова и што је толико људи било заинтересовано за ову врсту музике.

"Увек је интересантно упознати ново место, ово ми изгледа као веома лепо. И много ми је драго што сам упознао овај народ овде."

Након наступа виолинисте приређен је коктел за све посетиоце уз џез.

Концерт је организовао Центар за мир и толеранцију и Општина Грачаница.

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com