Text Size

Српски новинари и КСАМ против оснивања српског канала у оквиру РТК

Косовско стратешко акциона мрежа организовала је данас  јавну дебату на тему "Да ли су прекршени закони који гарантују право српској заједници на постојање независног медија"?
КСАМ је  до сада је  више пута упозоравала на грубо кршење међународних и локалних закона о праву на доступност јавног добра грађанима и заједницама на Косову.
На дебати су учествовали  новинар Живојин Ракочевић, заменик генералног директора Радио телевизије Косова, Ментор Шаља и Ненад Максимовић, директор Центра за мир и толеранцију.
Представници српске медијске заједнице и  невладин сектор на Косову поновили су да желе оснивање српског ТВ канала који би био независан од Радио телевизије Косова (РТК). Они су упозорили  на кршење међународних и локалних закона. С друге стране управа РТК саопштила је  да је технички  спремна да под свој кишобран стави нови српски ТВ канал који ће изабрати свој начин деловања.
Директор Центра за мир и толеранцију, Ненад Максимовић, наводи  да су многа истраживања која је овај Центар, у сарадњи са УНДП-ом, спровео показала да Срби желе независан ТВ канал чије би седиште било у Грачаници а не у Приштини.

„Велики је проблем политички утицај који Скупштина Косова има у оснивању тог ТВ канала јер Скупштина задржава право да именује и разрешава директора тог ТВ канала , уређује садржај програмске шеме и бира чланове Управог одбора који имају право вета али се у трећем кругу то право укида и одлуке се доносе простом већином. То је кључни проблем“, рекао је Максимовић.

Новинар са Косова Живојин Ракочевић је нагласио да су сви закони у овој области кривотворени, да не може бити професионалног развоја медија и да политички притисак игра пресудну улогу у оснивању новог ТВ канала на српском језику.

„Потпуно су фалсификовани сви међународни и локални закони направљена је једна етничка конструкција од закона. Онако како одговара РТК тако ће се Срби информисати и то је кључ проблема. Не може РТК да одређује Србима шта ће то бити. Не може РТК да оснива канал за Србе на српском језику, не могу да се запоставе све институције и не могу да се запоставе наше потребе. Може једино силом и потпуним безакоњем“, рекао је Ракочевић.Он је навео да је за српску медијску заједницу најбоље да цео процес бојкотује и да правду потражи на локалним и међународним судовима.

Заменик директора Радио телевизије Косова (РТК), Ментор Шаља, изјавио је да ће нови канал, који би био основан у оквиру овог јавног сервиса, имати своје уредништво, чланство у борду, 10 % од укупног буџета РТК и да не разуме ставове српских новинара који се томе противе. Он каже да је РТК технички спреман да прихвати нови српски ТВ канал. Једино је спорно, по речима Шаље, што РТК нема право власништво над зградом и земљиштем у Приштини где тренутно раде.

„РТК има нерешено власништво над зградом и земљиштем. Ми смо тај простор практично наследили од Радио Телевизије Приштина ‚1999. године . Свуда се власништво наслеђује и ја не разумем став Европске Комисије која нам оспорава то право. Непостојање власништва нам онемогућава да прихватимо српски ТВ канал и да се даље ширимо“, рекао је Шаља.

Нацрт Закона о српском ТВ каналу, чије је оснивање предвиђено планом Мартија Ахтисарија, ушао је у скупштинску процедуру. У нацрту закона стоји да РТК чине два ТВ канала, један на албанском и један на српском језику, а оба ТВ канала имају проценат програма на језицима мањинских заједница.
Косовска стрaтешко акциона мрежа подржава Друштво новинара Косова и Метохије које инсистира на оснивању независног ТВ канала на српском језику, и које се противи идеји да канал функционише у оквиру Радио телевизије Косовa. Мишљење   српског цивилног сектора  је изричито јасно и без икакве дилеме упућује на то да уређивачка политика, Управни одбор, као и седиште телевизије мора бити одвојено и независно од РТК.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Без нуспојава после српских прехрамбених производа

Иако су се поједини српски производи нашли на мети удружења потрошача Косова, из Алтернативног културног центра послата јасна порука - уз српске производе, без икакве бојазни, може се уживати и добро се забавити.

Foto galerijaДогађаји од пре неколико недеља о српским прехрамбеним производима подстакли су младе из Центра за мир и толеранцију да буду маштовити, те су организовали вече посластица, направљених искључиво од производа из Србије.

Бојан Теофиловић из ове невладине организације казао нам је да је повод за организовање овакве журке „кампања која последњих месец дана траје на Косову и Метохији“.
„Овде има посластица које су направљене искључиво од српских производа тако да је то наш начин да се боримо против кампање, јер знамо да је то политичка прича. Они управо из политичких разлога желе да забране увоз српске робе на Косову“, нагласио је Теофиловић.

Присутни су се сложили са оценом да није било никаквих лоших последица након што су пробали посластице, а Биљана Петровић нам је то и појаснила.
„Чула сам да излазе неке фамозне бубуљице, а можда и могућност неког додатног екстремитета. Међутим ја до сада ништа нисам приметила“, казала је она.

„Ми смо се овде окупили да покажемо да српски производи нису отровни. Овде људи једу и супер се проводе“, казао је Александар Ракочевић.

Овај јединствени догађај приредиле су невладине организације Центар за мир и толеранцију и Херц.

ЗАГРИЗИ АКО СМЕШ!!! - BITE IF YOU DARE!!!

Алтернативни културни центар, НВО "Центар за мир и толеранцију" и НВО "ХЕРЦ" вас са задовољством позивају да присуствујете Плазма забави - Провод опасан по здравље!!!

ОДУПРИ СЕ ЛУДИЛУ, КАМЕНОМ И МРАЧНОМ ДОБУ!!

Провод опасан  по здравље. ПРОБАЈ АКО СМЕШ!! Опасно добар укус, иритирајући  звук крцкања, недопустива комбинација мистериозних састојака.
Проверено опасна  Плазма и АКЦ зову вас у провод!

ЗАГРИЗИ АКО СМЕШ!

Четвртак, 02.02.12 у просторијама АКЦ-а у Грачаници у 20:00 часова.

Улаз слободан!


Alternative Culture Center-ACC, NGO “Center for Peace and Tolerance, NGO "HERC" are pleased to invite to Plazma party - The life threatening party!!!

RESIST THE MADNESS, STONE AND DARK AGE!!!

The life threatening party. TASTE IF YOU DARE!!! Dangerously good taste,irritating sound of crunching,unacceptable combination of mysterious ingredients.
Dangerously proven  PLAZMA and  AKC are inviting you to the party!!!
BITE IF YOU DARE!!!

Thursday, 02.02.2012 starting at  20:00 h in the premises of ACC in Gracanica.

Free entrance!

На Косову преостале само две јеврејске породице

Организовано од стране Центра за мир и толеранцију, у просторијама АКЦ-а у Грачаници,  одржано је предавање о историјском присуству Јевреја на Косову и Метохији.
Предавање о Јеврејима одржао је историчар Милош Дамјановић, који је пред више десетина посетиоца говорио о њиховом доласку и животу на Косову и Метохији.

Према речима Милоша Дамјановића, прве јеврејске породице на Косово су се доселиле у XV веку у Ново  Брдо, након чега  почињу да се  масовно насељавају. Најмеродавнији подаци  о јеврејској заједници на КиМ-у  датирају  из XIX века, када су се доселили у Приштину, К. Митровицу, Призрен и друга места.

„Читаво време на Косову били су неравноправни и дискриминисани почевши од времена Источног римског царства до данашњих дана. Последњи пут су протерани са Косова и Метохије 1999. године, зато што су били интегрисани у српско друштво и нису подржавали ОВК на Косову, а неки од њих су били и у мешовитим браковима што Албанцима није одговарало па су их протерали“, казао је Дамјановић.

Дамјановић је истакао да су Јевреји на КиМ имали сва права и слободе једино у периоду Краљевине Југославије и Комунистичке Југославије.

Данас су на Косову преостале још две јеврејске породице, породица Демири у Призрену и у Липљану породица Прлинчевић.

На КиМ су постојале две синагоге. Обе су уништене за време II светског рата.

Вече отвореног атељеа: Остави траг / The Night of Open Art Studio: Leave a trace

Алтернативни културни центар "АКЦ" и НВО "Центар за мир и толеранцију" вас са задовољством позивају на "Вече отвореног атељеа: Остави траг":

Знани и незнани, антиталенти и таленти, академски и мултимедиални уметници, наивни и самопрокламовани уметници... Атеље Алтернативног Културног Центра Грачаница вам отвара своја врата, а уметници своја срца. Уз помоћ тима уметника Алтернативног културног центра, оставите траг вашег микрокосмоса путем јединственог отиска на графичкој преси, техником монотипије.

Слободни сте да понесете жестока пића за што инспиративнију атмосферу и стимулацију вашег генија!

Четвртак, 19.01.2012 почетак у 20:00 у просторијама АКЦ-а, Грачаница.

Alternative Culture Center-ACC and NGO “Center for Peace and Tolerance are pleased to invite to "The Night of Open Art Studio: Leave a trace"

To known and unknown, talents - antitalents, academic and multimedial artist, naive and self-proclaimed artists...Art studio of  Alternative Culture Center  Gracanica has open it’s doors for you... By support of ACC’s artists  team, discover and express creative world which is hiding inside you and through a graphical technique of mono-types leave trace of  your microcosmos.

Feel free to bring alcoholic drinks for inspirational atmosphere stimulation of your genius ,as more as it is possible.

Thursday, 19.01.2012 starting at 20:00 h in the premises of ACC in Gracanica.

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com
Orlando Cepeda Jersey