Oтварање првог „Француског кутка“ у Грачаници

Драги пријатељи и колеге,

Велико нам је задовољство да вас позовемо на отварање првог „Француског кутка“ у Грачаници.

У сарадњи са француском амбасадом у Приштини и „ Alliance Française у Приштини, Центром за мир и толеранцију и Алтернативним културним центром, Студентски центар ће нудити књиге и DVD-ове на француском свим заинтересованима, док ће се у оквиру њега организовати и догађаје који се тичу француске културе, хране, забаве и језика.

Церемонија отварања је заказана за среду, 02. Новембар, од 19.00 до 21.00 часова, у просторијама Студентског центра/Алтернативног културног центра.  Тема вечери је „Crēpe“ забава, односно журка са палачинкама, традиционалним француским дезертом! Остатак вечери ће бити пропраћен француском музиком и пуштањем француских филмова, као и уводним обраћањем француског амбасадора, његове екселенције Жан Франсоа Фитуа.

А Mercredi! До среде!!!

 

Dear friends and colleagues,

It is our great pleasure to announce to you the opening of the first ever “French corner” in Gračanica!

In cooperation with the French embassy, the “ Alliance Française” in Priština, The Center for Peace and Tolerance and the Alternative Culture Center, the Student Support Center will be offering books and DVDs in French to all those who are interested in them. We will also be organizing events concerning French culture, food, entertainment and language within it.

The opening ceremony is set for Wednesday, the 2nd of November, from 19.00 to 21.00h, in the space of the Student Support Center/Alternative Culture Center. The theme of the evening is “Crēpe”, which is to say pancake party, the traditional French desert!  The French ambassador, His Excellency, Jean-Francois Fitou will inaugurate the event, and for the rest of the evening, we will be playing French music and showing French films and clips.

A Mercredi! Until Wednesday!

Промоција равноправности циљ изложбе у Грачаници

Жене ствараоци на Косову и Метохији су последњих година у сенци својих мушких колега уметника. Организовањем културних манифестација и промовисањем родне равноправости Центар за мир и толеранцију труди се да овакву слику на Косову промени.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Алтернативном културном центру у Грачаници који је отворен захваљујући Центру за мир и толеранцију последњих је месеци седиште бројних културних и музичких манифестација.  Њихов је циљ пре свега помоћ младим људима. Ове је  недеље учињен корак напред и ка промовисању женске једнакости.

Приказана је изложба посвећена женама ствараоцима и њиховим радовима који су настали током сликарско графичке колоније. Десет уметница представило је 30 сликарских и графичких радова а организатори су задовољни садржајем.

“Током студирања сам схватио да су студенти жене односно уметнице у одређеном смислу маргинализоване, и наш гест јесте да њима омогућимо да оне нешто саме ураде, све што је приказано на изложби њихов је рад и њихово дело, казао је Милисав Шарац из Алтенрантивног културног центра.

Младе уметнице поручују женама да изађу из свакоднавне сенке, да покажу да су спремне за рад и да кроз тај рад остварују своја права.

“Жене су кроз историју биле на неки начин у сенци, ми смо овом изложбом хтеле да поручимо женама да изађу из сенке и покажу оно што знају”, казала је Милена Вукајловић.

Маја Тодић студент четврте године на Факултету уметности у Звечану каже да је ово била групна изложба на којој су своје радове приказале само жене, мотив за њене радове је била Велика Хоча.

Изложбе уметничких радова, које се ретко организују у Грачаници, добра су прилика за афирмацију младих.

“Самим отварањем Алтернативног културног центра у Грачаници културни живот свих нас се подигао на један виши ниво, ово је трећи догађај који јако посећен од стране младих људи и ја сам срећна да у слободно време дођем овде и некако развијам уметничку страну”, казала је једна од посетилаца на изложби Дијана Симијоновић.

Жене ствараоци су и кроз историју уметности биле мање запажене од уметника мушкараца и центар за мир је овом акциом желео да да свој допринос равноправности полова.

Изложба, коју је посетило стотинак људи, била је продајног карактера. Осим Центра за мир и толеранцију  манифестацију је подржао ОЕБС.

(RadioKiM)

 

Изложба посвећена женама ствараоцима

Изложба посвећена женама ствараоцима и њиховим радовима који су настали током сликарско графичке колоније приказана је у Алтернативном културном центру у Грачаници.
Приказано је 30 слика, сликарски и графички радови десет уметница.


Изложбу је видело стотинак људи. Изложба је била продајног карактера, тако да су посетиоци могли да постану и власници слика које су им се допале.
Колонија и изложба жена ствараоца је подржана од стране мисије ОЕБС-а на Косову и Центра за мир и толеранцију.

Више фотографија са ликовне колоније и изложбе можете погледати ОВДЕ!

(KiMRadio)

Ликовна колонија / Art workshop

Центар за мир и толеранцију Вас са задовољством позива  на Изложбу
графика и слика, посвећене женама ствараоцима и њиховим радовима који
су настали током  сликарско графичке  колоније у Грачаници.

Десет  уметница  ће Вам сликарским и  графичким техникама представити
своје стваралаштво на изложби која ће бити отворена у понедељак 24-ог
октобра у 20.00 сати у Алтернативном културном центру у Грачаници.

Колонија и изложба су подржани од стране Мисије ОЕБС-а на Косову.

С поштовањем,
Центар за мир и толеранцију

The Center for Peace and Tolerance is pleased  to invite you for the
Exibition, dedicated to female artists who were participating and
applying various art techniques during
the five-day art colony  in Gracanica.

More then ten female artists will present their works at the
Exhibition, which will take place in the Alternative Cultural Centre
on Monday, October 24'th at 20.00.

Colony and Art Exibition are supported by OSCE Mission in Kosovo.

Kind regards,
Center for Peace and Tolerance

Вече јапанске музике у Грачаници

 

Аматерско позориште “Ђорури” из Јапана представило се , по први пут, публици у Грачаници.
Вече традиционалне јапанске музике и приповедања  одржано је пред више десетина људи у Дому културе у Грачаници.
Овај древни начин певања, који је у УНЕСК-у заштићен као културно благо Јапана,  изводио се у овој земљи од 16. века и представљао је револуцију у епском приповедању уз музичку пратњу, попут путујућих гуслара из српске прошлости. Једна група извођача приповедала је легенду „Ехон Таикоки“ (Подвизи тајкуна), док их је друга пратила на „шамисену“, јапанској трожичној гитари.
„Шамисен је традиционални јапански инструмент, они могу бити различити, а за ову предству изодили смо на највећем. Инструмент је стар 400 година“, рекао је за КиМ радио Томисуке Тојозава, један од извођача.
Догађај су организовали Центар за мир и толеранцију, Студентски центар у Грачаници и Амбасада Јапана у Бечу.
Координатор Студентског центра у Грачаници Велимир Радичевић казао је за КИМ радио да овај несвакидашњи догађај показује колико је заправо интересовање младих у Грачаници за упознавање културе других народа.
„Данас смо имали велико задовољство да дочекамо наше пријатеље из Јапана које смо први пут упознали кроз “Јапанску недељу цултуре” и сакљупљању средстава за помоћ Јапану после цунамија. Довели смо експерте из такозваног Ђорурија, а то је јапански начи извођења музике у позоришту“, рекао је Радичевић.
Мишљење публике о представи ипак је било најпресудније. Посетиоци догађаја били су јединствени у својој оцени. За њих, ово је било нешто ново и другачије од онога на шта су навилки.
„После ове представе још сређујем утиске, али могу вам рећи да је стварно изненађујуће да се овако нешто десило у Грачаници. Мислим да овакве иновативне ствари треба да се убудуће дешавају на овим просторима. Милсим да је свима било занимљиво и да се то осећало у целој сали“, рекао је један од посетиоца, Срђан Поповић КиМ радију.

(КиМ радио)

 

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com