Text Size

Отворен Француски кутак

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

У просторијама Студентског центра у Грачаници отворен је Француски кутак. Церемонији отварања присуствовао је и француски амбасадор на Косову Жан Франсоа Фиту.
Тема вечери била је “Црēпе“, односно журка са палачинкама, традиционалним француским дезертом, слушала се француска музика и гледали су се француски филмови.


Амбасадор Француске на Косову Жан Франсоа Фиту је за Радио КИМ изјавио да је Француски кутак место где ће се млади окупљати и где ће имати прилику за усавршавање.
“Мислим да је важно да млади људи из свих заједница имају своја места где се могу окупљати, свирати музику, читати новине и усавршавати се. Француски кутак у овом цетру је врло мали, али смо истовремено јако срећни што смо део нечега што је набијено енергијом и вером у будућност”, истакао је Фиту.

Велимир Радичевић испред студентског центра казао је да је отварање Француског кутка, дати прилику младима из Грачанице и околине да се упознају с фрацуском културом.
“У сарадњи са “Аллианце Франçаисе “ у Приштини, отворен је Француски кутак. Млади ће имати прилику да у оквиру њега упознају француску културу. У Француском кутку организоваће се понедељком и петком бесплатан курс језика,”, рекао је Радичевић.

Градоначелник Општине Грачаница Бојан Стојановић је за Радио КИМ истакао да представници Општине Грачаница подржавају овакве акције.
“Ово можда јесте мали корак, али добар корак ка неком бољем сутра. Ми подржавамо овакве акције као што је отварање Француског кутка,  ово је нешто што може у будућности постати бренд Грачанице”, казао је Стојановић.
Француски кутак је отворен захваљујући сарадњи Француске амбасаде на Косову,  “Аллианце Франçаисе “ у Приштини, Центра за мир и толеранцију и Алтернативног културног центра у Грачаници

Изложба и пројекција филмова "Неко нас посматра"

Центар за мир и толеранцију Вас са задовољством позива на изложбу графика и слика, посвећену женама ствараоцима и њиховим радовима који су настали током сликарско графичке колоније у Грачаници. Изложба ће бити одржана у клубу Сохо у Косовској Митровици од 03 до 05 новембра 2011.
Током тродневне изложбе имаћете прилику и да одгледате неколико ауторских краткометражних филмова насталих у Алтернативном културном центру у Грачаници.
Изложба ће бити затворена у суботу, 5. новембра, пројекцијом филма " Као да је било некад", у знак сећања на певача групе ЕКВ, Милана Младеновића.

Центар за мир и толеранцију
The Center for Peace and Tolerance is pleased to invite you for the Exhibition of paintings and graphics, created by female artists who have participated in the five-day art colony in Gracanica. Exhibition will take place in the Soho club in North Mitrovica from 3rd till 5th of November 2011. Beside paintings and graphics, couple of the short documentary films that have been created in the Alternative Culture Center in Gracanica will be narrowcasted. Exhibition will be closed on 5th of November with the movie “Kao da je bilo nekad” , in memoriam то Milan Mladenovic singer of Serbian band EKV.

The Center for Peace and Tolerance

Oтварање првог „Француског кутка“ у Грачаници

Драги пријатељи и колеге,

Велико нам је задовољство да вас позовемо на отварање првог „Француског кутка“ у Грачаници.

У сарадњи са француском амбасадом у Приштини и „ Alliance Française у Приштини, Центром за мир и толеранцију и Алтернативним културним центром, Студентски центар ће нудити књиге и DVD-ове на француском свим заинтересованима, док ће се у оквиру њега организовати и догађаје који се тичу француске културе, хране, забаве и језика.

Церемонија отварања је заказана за среду, 02. Новембар, од 19.00 до 21.00 часова, у просторијама Студентског центра/Алтернативног културног центра.  Тема вечери је „Crēpe“ забава, односно журка са палачинкама, традиционалним француским дезертом! Остатак вечери ће бити пропраћен француском музиком и пуштањем француских филмова, као и уводним обраћањем француског амбасадора, његове екселенције Жан Франсоа Фитуа.

А Mercredi! До среде!!!

 

Dear friends and colleagues,

It is our great pleasure to announce to you the opening of the first ever “French corner” in Gračanica!

In cooperation with the French embassy, the “ Alliance Française” in Priština, The Center for Peace and Tolerance and the Alternative Culture Center, the Student Support Center will be offering books and DVDs in French to all those who are interested in them. We will also be organizing events concerning French culture, food, entertainment and language within it.

The opening ceremony is set for Wednesday, the 2nd of November, from 19.00 to 21.00h, in the space of the Student Support Center/Alternative Culture Center. The theme of the evening is “Crēpe”, which is to say pancake party, the traditional French desert!  The French ambassador, His Excellency, Jean-Francois Fitou will inaugurate the event, and for the rest of the evening, we will be playing French music and showing French films and clips.

A Mercredi! Until Wednesday!

Промоција равноправности циљ изложбе у Грачаници

Жене ствараоци на Косову и Метохији су последњих година у сенци својих мушких колега уметника. Организовањем културних манифестација и промовисањем родне равноправости Центар за мир и толеранцију труди се да овакву слику на Косову промени.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Алтернативном културном центру у Грачаници који је отворен захваљујући Центру за мир и толеранцију последњих је месеци седиште бројних културних и музичких манифестација.  Њихов је циљ пре свега помоћ младим људима. Ове је  недеље учињен корак напред и ка промовисању женске једнакости.

Приказана је изложба посвећена женама ствараоцима и њиховим радовима који су настали током сликарско графичке колоније. Десет уметница представило је 30 сликарских и графичких радова а организатори су задовољни садржајем.

“Током студирања сам схватио да су студенти жене односно уметнице у одређеном смислу маргинализоване, и наш гест јесте да њима омогућимо да оне нешто саме ураде, све што је приказано на изложби њихов је рад и њихово дело, казао је Милисав Шарац из Алтенрантивног културног центра.

Младе уметнице поручују женама да изађу из свакоднавне сенке, да покажу да су спремне за рад и да кроз тај рад остварују своја права.

“Жене су кроз историју биле на неки начин у сенци, ми смо овом изложбом хтеле да поручимо женама да изађу из сенке и покажу оно што знају”, казала је Милена Вукајловић.

Маја Тодић студент четврте године на Факултету уметности у Звечану каже да је ово била групна изложба на којој су своје радове приказале само жене, мотив за њене радове је била Велика Хоча.

Изложбе уметничких радова, које се ретко организују у Грачаници, добра су прилика за афирмацију младих.

“Самим отварањем Алтернативног културног центра у Грачаници културни живот свих нас се подигао на један виши ниво, ово је трећи догађај који јако посећен од стране младих људи и ја сам срећна да у слободно време дођем овде и некако развијам уметничку страну”, казала је једна од посетилаца на изложби Дијана Симијоновић.

Жене ствараоци су и кроз историју уметности биле мање запажене од уметника мушкараца и центар за мир је овом акциом желео да да свој допринос равноправности полова.

Изложба, коју је посетило стотинак људи, била је продајног карактера. Осим Центра за мир и толеранцију  манифестацију је подржао ОЕБС.

(RadioKiM)

 

Изложба посвећена женама ствараоцима

Изложба посвећена женама ствараоцима и њиховим радовима који су настали током сликарско графичке колоније приказана је у Алтернативном културном центру у Грачаници.
Приказано је 30 слика, сликарски и графички радови десет уметница.


Изложбу је видело стотинак људи. Изложба је била продајног карактера, тако да су посетиоци могли да постану и власници слика које су им се допале.
Колонија и изложба жена ствараоца је подржана од стране мисије ОЕБС-а на Косову и Центра за мир и толеранцију.

Више фотографија са ликовне колоније и изложбе можете погледати ОВДЕ!

(KiMRadio)

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com
Orlando Cepeda Jersey