YOUTH CAPACITY AND ACTION FOR CHANGE NEWSLETTER

To see complete newsletter click HERE.

Опширније...

YOUTH CAPACITY AND ACTION FOR CHANGE NEWSLETTER

Изложба фотографија споменика западног Балкана

Изложба фотографија споменика западног Балкана, на којој су представљени радови фотографа Марка Шнајдера, отворена је у Алтернативном културном центру у Грачаници.

“Монументи –променљиво лице сећања” назив је који носи изложба фотографија соијалистичких споменика насталих у периоду након Другог светског рата.

Аутор изложбе немачки  фотограф  Марко Шнајдер, или како је себе назвао Марко Кројач, постао је заљубљеник у споменике западног Балкана онда када је први пут, почетком деведесетих година, посетио Југославију

“Први социјалистички споменик који сам имао прилике да видим био је предиван. И то је био повод за мој рад и путовања по западном Балкану. Уствари, наишао сам на некакву мапу споменика  социјалистичке Југославије и почео сам да  је пратим. То су била врло лепа и интересантна места и полако сам почео да схватам да у свему томе има и моје немачке историје, на споменицима је било пуно немаца, партизана. Зато сам почео висе да истражујем места у којима су споменици направљени”.

Шнајдерове фотографије су већ излагане у Београду, Дервенти, Скопљу, Тетову и Приштини. Џејн Виола Фебер из ЗФД форума, који је и организатор изложби наглашава да су места, на којима ће након Грачанице бити представљене фотографије, Сарајево и Берлин.

“Овде су представљене само неке од 500 фотографија. Наш задатак није да покажемо саме споменике већ да прикажемо какво је друштво у којима су они настали и како се данашње друштво сећа прошлости. Ево, на основу ових фотографија можемо закључити да је већина споменика посвећена мушкарцима и да је мали број оних који су посвећени женама. Има толико споменика бораца, али не и жртава. Дакле, наш задатак је био да покажемо како се наше друштво суочава са прошлошћу”, истиче Џејн Виола Фебер.

Отварању изложбе, која је организована уз подршку амбасада Немачке и Швајцарске у Приштини, присуствовало је више десетина посетилаца из Грачанице и Приштине.

Изложба “Монументи –променљиво лице сећања” биће отворена у АКЦ-у  до 21. новембра, а галеријски простор биће доступан посетиоцима сваког дана од 15 до 17 часова. У овом центру у Грачаници 20. новембра биће организована и дебата “Суочавање са прошлошћу” на којој ће се, између осталог, дискутовати и о кутурно-историјским споменицима.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Вина, сиреви и музика Француске

Центар за мир и толеранцију,Алтернативни култирни центар и Амбасада Француске организовали су  “вече посвећено Француској”. Посетиоцима су, у просторијама Алтернативног културног центра (АКЦ), послужена француска вина, традиционални сиреви, а дегустацију је пратила француска музика.

“Вече посвећено Француској” отворили су амбасадор ове земље на Косову Жан Франсоа Фиту и нови шеф ОЕБС-а Жан Клод Шлимберже.

У обраћању присутнима Фиту је казао да му је драго да је поново у АКЦ-у и да је то само наставак сарадње ове амбасаде са Центром за мир и толеранцију (ЦМТ).

“Осећам се као код куће, јер су моје колеге већ стекле навику да сарађују са ЦМТ-ом. Ово је место живахно, а ја сам спреман да их подржим”, казао је Фиту.

Један од гостију амбасадора Фитуа , шеф ОЕБС-а Шлимерже рекао је да му је задовољство што је на лицу места могао да види како се одвија рад Центра.

“На први поглед ово је место где се различити људи могу срести и успоставити контакте”, навео је Шлимберже.

Извршни директор ЦМТ-а Ненад Максимовић казао је у изјави за КИМ радио да је основна идеја била да политичари и посетиоци разговарају у опуштеној атмосфери.

“Јако је битно да се, не само декларативно, покаже присуство дипломатског кора и културе која нам долази од политичара већ да се људи приближе њима и заједно са њима размене мишљења и ставове, све то уз француску музику, сиреве и вино”, истиче Максимовић.

Милена Вукајловић из YЕС Центра каже да су желели да посетиоцима приближе француску културу. Како каже, задовољна је одзивом.

“Атмосфера је сјајна, дошло је пуно људи, а видела сам и нова лица“, казала нам је Вукајловић.

Француска амбасада је ЦМТ-у на поклон донела пакет књига намењене онима који у просторијама АКЦ-а долазе да уче француски језик. Оне су испуњене илустрацијама и прилагођене су почетницима.

Оно што ће сигурно привући пажњу младих је радионица за радијске диџејеве која ће бити одржана у петак, а наредних дана  вас у АКЦ-у очекује изложба слика „МOнуMEНТИ- променљиво лице сећања“.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Полицијски инспекторат Косова представио свој рад у Грачаници

Полицијски инспекторат Косова презентовао је  чланицама КСАМ-а у Грачаници свој рад и функционисање. Из КСАМ-а поручују да су грађани готово необавештени о раду ПИК-а.

Овај инспекторат основао је ОЕБС 2006. године као независну агенцију која прати рад Полиције Косова и њених службеника и врши процену о прекорачењу овлашћења припадника полиције према грађанима.

На састанку чланица КСАМ-а и припадника овог испектората приказана је презентација о раду и начину на који грађани могу да поднесу тужбу ПИК-у уколико су жртва насилног понашања полицајаца. У том контексту приказан је снима са интернета који приказује прекомерну употребу силе полиције на терену. У вези са овим случајем, иако постоји видео запис, није се могло доћи до коначне одлуке јер припадник полиције носи маску па га је немогуће  идентификовати.

ЕУЛЕКС-ов саветник одељења косовске полиције Антонио Мело који је представио рад овог инспектората, у изјави за КИМ радио каже да је основна функција ПИК-а да врши контролу над Полицијом уколико грађани поднесу тужбу.

У Полицијском инспекторату Косова поред  3 међународна члана, ради 53 Албанаца и 2 припадника српске националности. Српски истражитељ из полицијског инспектората Дражен Тољевац каже да је број  поднетих тужби Срба и Албанаца готов сразмеран.

“Ако постоји основана сумња и та сумња на крају истраге буде доказана полицајац ће сносисти последице и то од лакших дисциплинских укора до удаљења из службе зависи од прекршаја, тј. да ли је у питању теже или лакше кривично дело”, казао је Тољевац.

Он додаје да је после процена ПИК-а изречено низ дисцплинских мера полицајцима који су извршили преступ у односу са грађанима.

Ненад Максимовић из КСАМ-а каже да је највећи проблем што људи нису упознати са радом овог инспектората, и да је због тога број пријављених жалби мањи  у односу на реално стање.

“Саговорници на данашњој сесији су рекли да је полиција обавештена о раду ПИК-а али то што грађани не подносе жалбе је наш проблем али док год грађани не подносе жалбе и док год не постоји та грађанска акција против злоупотребе овлашћења полиције дотле ће се полиција и даље понашати бахато. Никакво сазнање о некаквом регулаторном телу неће нам помоћи уколико ми сами не искористимо те механизме”, казао је Максимовић КИМ радију.

Грађани који имају притужбе на рад полицијских службеника  могу на четири начина поднети тужу Полицијском инспекторату, на бројеве телефона српских инспектора 045 259 380 и 044 364 119, путем е-маил адресе Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели и Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , али најбољи је, према проценама истражитеља из ПИК-а, путем сајта  www.ipk.rks-gov.net.

 

Још чланака...

Банер

Контакт ЦМТ

Центар за мир и толеранцију

Тел: +381 38 65 572
Локација: Цара Лазара Б.Б.
Грачаница

ЦМТ Канцеларија у Приштини
Локација: Police Avenue
Приштина

Email:cpt.pristina@gmail.com