САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

од Марко Трајковић
485 прегледа

Представници организација цивилног друштва из општине Грачаница најоштрије осуђују учесталу појаву међуетничких инцидената који утичу на безбедност и слободу Срба у Грачаници и околини.

Догађај који се десио прексиноћ у Грачаници, током којег је младић претучен под неразјашњеним околностима и без икаквог ваљаног разлога, а уз образложење нападача да је младић „повредио приватни посед“ је апсурд који се често понавља и подсећа на унапред осмишљен сценарио изазивања инцидената који очигледно имају етнички карактер. Овакви догађаји потврђују да се чланови српске заједнице, чак ни у местима у којима претежно живе Срби, не могу осећати безбедно. Бахатост насилника који су претукли младића је недопустив у данашњем друштву и сви морамо осудити тај чин. Наиме, чак и да је младић направио неко дело повреде личне имовине, неопходно је поштовати Закон и право и пријавити истог надлежним институцијама, а не бахато „узети ствар у своје руке“ и насрнути на младе људе на улици.

По ко зна који пут, рад одговорних институција се показао као неадекватан и пристрасан. Поражавајућа је и чињеница да је од стране одговорних особа у полицијској станици у Грачаници, овај једнострани и етнички базиран напад декларисан као „туча“ у којој пођеднаку одговорност имају обе стране, иако је познато да су нападачи са намером дошли на место догађаја и зауставили троје младих људи на путу ка својим кућама. Сматрамо да је изузетно важно да се ствари назову правим именом, јер је ово еклатантан пример етнички мотивисаног напада који може имати знатно шире последице, од онога што су полицајци у Полицијској станици Грачаница оценили обичном тучом. 

Овом прилиом организације цивилног друштва изражавају озбиљну забринутост поводом тренутне безбедносне ситуације у Грачаници и апелују на све надлежне институције да се што хитније укључе у решавање овог јако озбиљног питања. Осим овог саопштења, покренућемо и иницијативу за преиспитивање немилог догађаја и утврђивање тачних чињеница, са посебним акцентом на то да ће се тражити од Полицијског инспектората да утврди јесу ли полицијски службеници који су се бавили овим случајем савесно и професионално обављали своју дужност и да сви одговорни појединци буду кажњени.

Организације потипснице саопштења:

1.            Kомуникација за развој друштва (ЦСД)

2.            Центар за мир и толеранцију (ЦПТ)

3.            Мрежа за грађански активизам (МГА)

4.            Community Development Institute (CoDe)

5.            Омладински савет Грачаница (ОСГ)

6.            Gracanica Youth Initiative (GYI)

7.            Пупин

8.            Грачаничка иницијатива за одрживи развој (ГИОР)

9.            Рука руци (Р+Р)

10.          Forum for Development and Multiethnic Collaboration (FDMC)

11.          Удружење младих – Млада активна Грачаница (МАГ)

12.          Туристичка организација Грачанице (ТОГ)

13.          Active Social Development of Kosovo (ASDK)

14.          Хуманитарно едукативно рекреативни центар (ХЕРЦ)

15.          Алтернатини културни центар (АKЦ)

16.          Институт за јавна истраживања (ИЈИ)

17.          Удружење пословних жена Авенија

Повезани чланци

Оставите коментар

Сајт користи колачиће да би унапредио ваше искуство на сајту. У реду