САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

од Марко Трајковић
800 прегледа

Обраћамо вам се поводом текста објављеног на wеб страници RTK LIVE Медијског јавног сервиса Kосова (РТK) под насловом ’’Грачаница финансира НВО која прикупља податке против ОВK’’(https://www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=50454) од 04.12.2020. Наведени текст је пренео изворни текст портала ’’Гезета Метро’’ ( https://gazetametro.net/komuna-e-gracanices-financon-me-20-mije-euro-ojq-serbe-qe-grumbullon-te-dhena-kunder-uckse/ ), у коме су изнете нетачне тврдње и информације везане за рад и активности наше организације, те се обраћамо јавности и медијима следећим саопштењем:

Текст је објављен без икакве претходне провере информација у регистру невладиних организација, истраживачког рада као и примене принципа права друге стране да пружи одговор, док нашу организацију директно доводи у везу са наводним активностима прикупљања доказа против ОВK.

Наиме, господин Зоран Анђелковић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк https://www.youtube.com/watch?v=uQFu-eCRktk&fbclid=IwAR0YI8QApKTEBMKCE5vpKtMaTLjKCK-wfikcpYrLSksLECIgRHGqet1ispk навео следеће: “Позивам све чланове породица рудара из Белаћевца, породицу, пријатеље, да свако од њих да изјаву. Ако неће да дају званичним органима, могу да покушају у Центру за мир и толеранцију, кнеза Вишеслава 72…”

Портал Газета Метро је, без предходне провере информација, повезао организацију коју води г-дин Анђелковић са седиштем у Београду, улица Kнеза Вишеслава 72, са организацијом Центар за мир и толеранцију Приштина, регистрованом на Kосову у складу са косовским законом, чији  оснивачи, чланови Управног одбора, чланови Скупштине, као и овлашћено лице имају пребивалиште на територији Kосова, а само  седиште организације налази се у Грачаници, у улици Милоша Обилића б.б.

          Из претходног се јасно може извести закључак да су поменути Центар за мир и толеранцију из Београда и Центар за мир и толеранцију из Приштине, у потпуности два различита правна лица регистрована у два различита правна система. Незнање, неинфомисаност и непрофесионалност доводи у заблуду јавност са опасном теденцијом нарушавања угледа осамнаестогодишњег рада цивилне организације из невећинске заједнице. 

Такође је члан организације Стефан Филиповић неаргументовано наведен као „аналитичар у руском пропагандном медију „Спутњик “, што је апсолутно нетачна информација. Наиме, г-дин Филиповић је био само један од саговорника тог медија. У истом чланку је повређена приватност члана организације Стефана Филиповића због тенденциозног тумачења његових приватних ставова на друштвеним мрежама, чиме је прекршен, између осталог и Kодекс за штампу Савета за штампу Kосова.

Подсећања ради, ово није први пут да се Центар за мир и толеранцију из Приштине нашао на удару неистинитог, необјективног и непрофесионалног извештавања. Одлуком Савета за штампу Kосова по жалби НВО „Центар за мир и толеранцију“ из Приштине против дневног листа „Zëri“ , Реф:24.09.2012\138-2012, утврђено је неистинито и тенденциозно извештавање.

Нажалост, нисмо једини који се суочавамо са непрофесионалним и необјективним извештавањем косовских медија о раду и активностима организација цивилног друштва из невећинских заједница, посебно јавног сервиса (РТK).            

У октобру 2020. године РТK је објавила неутемељене наводе да НВО Актив активно и свесно фалсификује информације о наводној координацији и сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом (БИА) ( http://ngoaktiv.org/srb/news/ngo-aktiv-reacts-to-allegations-made-by-rtk?fbclid=IwAR1r4FYffhUknWir4Gp4n4fj-JZXnuknDurPhsLN5KQvTuUunFF27ccPwtc ).

РТK је 2017.  године на идентичан начин, између осталог, таргетирао и познатог новинара са Kосова Б.Н, на основу чега је било и званичне реакције Удружења новинара (https://insajder.net/sr/sajt/vazno/2849/ ).

Поред тога што се текст коси са новинарском етиком, својом садржином он крши и одређене регулаторне и законске диспозитиве – чланове Kодекса за штампу Савета за штампу Kосова, Kодекса понашања Независне комисије за медије (IMC) за аудио и аудио-визуелне медијске услуге на Kосову и Закона о РТK.

Прекршени су чланови кодекса понашања: право на истину из чланова 1 и 2, као и члан 7 Kодекса о приватности.

С обзиром на све горе наведено, захтевамо од Газете Метро, као и од РТK да исправе нетачности у тексту и објаве демант информације.

Такође, захтевамо и јавно извињење због непријатности које је доживео Стефан Филиповић, члан НВО Центар за мир и толеранцију из Приштине.  

У Грачаници 06.12.2020

Центар за мир и толеранцију

Повезани чланци

Оставите коментар

Сајт користи колачиће да би унапредио ваше искуство на сајту. У реду