Анонимни Албанац из Гораждевца

од Марко Трајковић
609 прегледа

Албанац из Гораждевца код Пећи који је желео да остане анониман, провео је цео живот у овом селу, и пре и после оружаног сукоба на Kосову одржаном 1999. године, он Гораждевац није напустио. Kако нам је испричао са својим комшијама Србима се увек лепо слагао, а тако је и данас.

„Никакав проблем нисам имао овде са својим комшијама. Са другим људима сам имао проблема али са комшијама не. На пример: Миловану покојном косио сам сено и пазио сам његову кућу да му нико не дира и чувао стоку. И код комшије Дакића сам пазио на стоку, и Јовану сам исто гледао краве и кокошке“.

Наш саговорник каже да никада људе није гледао кроз националну припадност, али да је некада имао проблем са својим сународницима због , како нам је рекао, добре воље да помогне људима када су у невољи.

„Ја сам учинио то што сам учинио, комшија је ту па мора један другом да помогне“.

Kада сте помагали тим људима у најтежим временима да ли сте размишљали о томе ко су они, које су националности?

„Не није ме занимало то уопште, помажем свима, овде сам комшија, живим у српском селу, помоћићу увек док могу“.

Јел вам неко рекао нешто због тога што сте помагали тим људима?

„Па понекад неко јесте, раније, када би се свађали, па када их ухвати нужда онда трче за мном, дођу код мене па ме моле“.

Претпостављам да сте остали у контакту са вашим комшијама који су данас живи, који су ту. У каквим сте односима?

„Супер сам, ни са ким нисам лоше. Ја кад завршим неке послове идем на кафу, само кажу изволи. Ни са ким немам ништа, ја не бих могао седети овде без њих“.

У срединама где Срби и Албанци живе заједно живот је могућ порука је нашег саговорника. И данас после више од две деценије дружење са Србима је наставио а како нам је објаснио наставиће и убудуће.


Садржај је пласиран у оквиру пројекта „Добри људи у времену зла“ који спроводи Центар за мир и толеранцију а подржан од стране Амбасаде Швајцарске у Приштини. Пројекат тежи креирању позитивног јавног дискурса за процес помирења на Kосову. Ставови изречени у пласираним садржајима не одражавају ставове Центра за мир и толеранцију и Амбасаде Швајцарске.

Повезани чланци

Оставите коментар

Сајт користи колачиће да би унапредио ваше искуство на сајту. У реду