Обрен из Подујева

од Марко Трајковић
311 прегледа

Бивши фудбалер репрезентације Косова Обрен Анђелковић из Подујева увек се сећа периода када је лепо живео са својим комшијама Албанцима. Када је након 1999. године избегао у Куршумлију чак је и хуманитарна помоћ коју је његова породица добила делио са Албанцима.

„Ја сам помагао Албаницима, комшијама доле у Подујеву, већина њих је избегла за Батлаву или Kаћандол. Врло мали број је остао ту, ја сам им помагао све оно што сам добијао за моју породицу каја није била у том моменту у Kуршумлији. Сваку хуманитарну помоћ ја сам давао мојим комшијама из зграде моје“.

Једном приликом током 1999. године испричао нам је како се понео кад су два полицајца упала у кућу његовог доброг пријатеља Ђафера.

„Дошли су мало припити, било је јаче сунце које их је можда опило. Деца су се уплашила и ја сам их извео из тог дворишта, мало сам их изгрдио, одвео код мене у стан, дао сам им да попију неко пиво па сам их и посаветовао. После тога, једна од две девојке имала је 19 година, сутрадан ми је донела две кошуље које је послала њена мајка, једну и данас чувам у Kуршумлији“.

Обрен истиче да у времену када су сву заједно живели нису људе гледали кроз националну припадност.

„Ја сам ту рођен, ми смо живели заједно и помагали се. Било је то неко боље време на брзину су се неки односи покварили између Срба и Албанаца. Дошло је до тих глупости које су се десиле, то је стигло све са запада, онда се понашао како је ко морао. Не кајем се ни данас што сам помогао, помагао сам углавном деци. То знају људи из Подујева који ме знају дуго. Kроз Подујево шетам баш слободно“.

И после толико година контакт са пријатељима није изгубио, а близина Kуршумлије и Подујева јос више учвршћује пријатељство.

„И даље се чујемо и виђамо се“.

Обрен поручује да је свестан многих баријера између Срба и Албанаца, али се нада да ће заједнички сузивот опет бити могућ. Потребно је да људи науче да живе у миру и да граде пријатељства, каже он, јер једино тако могу да граде заједничку будућност.

Садржај је пласиран у оквиру пројекта „Добри људи у времену зла“ који спроводи Центар за мир и толеранцију а подржан од стране Амбасаде Швајцарске у Приштини. Пројекат тежи креирању позитивног јавног дискурса за процес помирења на Kосову. Ставови изречени у пласираним садржајима не одражавају ставове Центра за мир и толеранцију и Амбасаде Швајцарске.

Повезани чланци

Оставите коментар

Сајт користи колачиће да би унапредио ваше искуство на сајту. У реду