Драган из Лебана

од Марко Трајковић
306 прегледа

„Сарадање између Срба и Албанаца на Kосову је увек било и увек ће је бити“, истиче Драган Гајић из Лебана код Приштине. Иако у родном селу не живи од јуна месеца 1998. године увек се радо присети својих комшијских односа са тамошњим Албанцима.

„Помажемо се и сада и пре. Нисам имао ни са ким лоше. Ако ми је потребно да идем на Kосово, и ако је гужва на Мердару он дође сачека ме, вози ме и врати поново на Мерадре. Ако ми је потребно да извадим нека документа у Приштину, он ме вози“.

Драган истиче да се са Албанцем из Девет Југовића упознао после ратних сукоба на Kосову, али да је сарадња иста и са комшијама који ту живе и пре 1999. године.

„Од раније имам комшије који су близу у Међаници. Имао сам још једног пријатеља који је преминуо“.

Иако сада живи у централној Србији, контакт са поменутим Албанцем, Драган и даље одржава.

„Сталано смо у контакту. Пијемо ракију код мене и код њега. Сачекам га на Мердару и идемо заједно“.

Без обзира на то што је претрпео губитке у породици током ратних сукоба на Kосову, Драган са Албанцима мирно живи. Тврди да несметано обилази сва места на Kосову у којима живе Албанци, те да једино није обишао Гњилане . Али ће како наводи и ово место посетити у наредном периоду.


Садржај је пласиран у оквиру пројекта „Добри људи у времену зла“ који спроводи Центар за мир и толеранцију а подржан од стране Амбасаде Швајцарске у Приштини. Пројекат тежи креирању позитивног јавног дискурса за процес помирења на Kосову. Ставови изречени у пласираним садржајима не одражавају ставове Центра за мир и толеранцију и Амбасаде Швајцарске.

Повезани чланци

Оставите коментар

Сајт користи колачиће да би унапредио ваше искуство на сајту. У реду